Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Όσπρια: Ποια είναι τα μυστικά τους;

Τα όσπρια όπως φασόλια, κουκιά, φακή, λουβί, ρεβίθι, σόγια είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.Τα όσπρια είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και ορισμένα μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στη διατροφή μας.

Τα όσπρια είναι κατηγορία λαχανικών στην οποία ανήκουν φασόλια, κουκιά, φακή, λουβί, ρεβίθι, σόγια και άλλα. Τα όσπρια έχουν διαφορετικό χρώμα, σχήμα, μέγεθος και μπορούν να καταναλωθούν πράσινα με το περικάρπιο τους μετά την αποκοπή τους από το φυτό.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες. Είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Τα όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες που δεν απορροφούνται στο έντερο. Διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης αίματος γεγονός που προστατεύει την καρδία.

Η σόγια αποτελεί ένα μοναδικό είδος οσπρίων διότι έχει τα χαρακτηριστικά του κρέατος. Επιπρόσθετα περιέχει ισοφλαβόνες, ουσίες που πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα φιστίκια ανήκουν στα όσπρια. Περιέχουν λιπαρές ουσίες αλλά το είδος τους ανήκει στα μονοκορεσμένα λίπη που είναι μεταξύ των πλέον υγιεινών που υπάρχουν. Τα φιστίκια όταν καταναλώνονται με μέτρο είναι ωφέλιμα. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες και προστίθεται κατά την επεξεργασία τους αλάτι που βλάπτει.

Τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, σε σούπες, βραστά φαγητά, σαλάτες, πουρέ και άλλα. Όταν αγοράζονται είναι προτιμότερο να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. ‘Έτσι το ψήσιμο τους θα είναι ομοιόμορφο.

Πριν από το μαγείρεμα τα όσπρια να πλένονται καλά, να καθαρίζονται διότι μπορεί να περιέχουν μικρές πέτρες, άλλες ίνες ή μερικούς καρπούς που δεν είναι καλοί και πρέπει να απομακρύνονται. Αρκετά όσπρια, όπως τα φασόλια, τα κουκιά, το ρεβίθι, το λουβί, χρειάζονται ενυδάτωση πριν από το μαγείρεμα. Για αυτό είναι καλό να τοποθετούνται σε νερό για μια νύκτα πριν από το μαγείρεμα. Τα όσπρια σε κονσέρβες είναι επίσης μια άλλη καλή επιλογή.

Τα όσπρια μπορούν να σας προσφέρουν ένα οπλοστάσιο από πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες που είναι σε θέση να σας προστατεύουν από μια σειρά από άσπονδους εχθρούς της υγείας σας;

Αν αυτό σας διαφεύγει, είναι προτιμότερο να ενημερωθείτε διότι με μερικές απλές κινήσεις στην επιλογή του φαγητού σας, εξοπλίζετε το σώμα σας με εφόδια που χρειάζεστε. Ας εξετάσουμε αρχικά τη θρεπτική δύναμη των οσπρίων.

Τα όσπρια όπως τα φασόλια, τα κουκιά, η φακή, το λουβί, το ρεβίθι, το μπιζέλι, η σόγια και άλλα, είναι πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες, κάλιο, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φτωχά σε λιπαρές ουσίες και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Τα λιπαρά που περιέχουν, ανήκουν στην κατηγορία των ακόρεστων λιπών που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Γιατί τα όσπρια βοηθούν εναντίον της ψηλής χοληστερόλης αίματος; Οι φυτικές ίνες των οσπρίων δεν απορροφούνται μετά από την πέψη στο έντερο. Στην πορεία τους διαμέσου του πεπτικού σωλήνα, οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη που βρίσκεται σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την αποβολή της και μειώνουν την απορρόφηση της από το έντερο.

Τα όσπρια συμβάλλουν έτσι στη μείωση της χοληστερόλης αίματος. Μειώνοντας τη χοληστερόλη, τα όσπρια βοηθούν στην πρόληψη στένωσης ζωτικών αρτηριών. Είναι για αυτό που τα όσπρια μπορεί να είναι πολύτιμοι σύμμαχοι σας στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και των εγκεφαλικών επεισοδίων όπως επίσης και του διαβήτη.

Τα όσπρια βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές τους ίνες επειδή δεν απορροφούνται από το έντερο, διευκολύνουν την κίνηση και μεταφορά του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα μειώνοντας τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα.

Ο ρόλος των οσπρίων στην πρόληψη του καρκίνου παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η περιεκτικότητα τους σε ορισμένες φυτοχημικές ουσίες όπως οι ισοφλαβόνες, έχει απασχολήσει τους ερευνητές. Οι ισοφλαβόνες, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, πιθανόν καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από ορισμένες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη. Επίσης οι ουσίες αυτές βρέθηκαν να έχουν ρόλο στην πρόληψη της στένωσης των αρτηριών διότι καταστέλλουν την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας που σταδιακά αποφράσσει τις αρτηρίες ζωτικών οργάνων.

Είναι λοιπόν καλό να θυμάστε ότι τα όσπρια πρέπει να είναι συχνά στο πιάτο σας. Έχουν πολλά να σας προσφέρουν και μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα τρόφιμα, πλούσια σε λιπαρές ουσίες και χοληστερόλη με αρνητικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Δίνοντας στα όσπρια τη σημασία που τους αξίζει, έχετε να κερδίζετε στον πόλεμο κατά της καρδιακής προσβολής, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη, της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου.