Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

 

 
ΤΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι το πιο σημαντικό πρωτογενές προϊόν της μελισσοκομίας τόσο από ποσοτική όσο και από οικονομική άποψη. Είναι επίσης το πρώτο προϊόν της μέλισσας που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Η ιστορία της χρήσης του μελιού είναι παράλληλη με την ιστορία του ανθρώπου και σχεδόν σε κάθε πολιτισμό υπάρχουν αναφορές γιά την χρήση του, διότι η μέλισσα ζει ποιο πολλα χρόνια στην γη από τον άνθρωπο.

Σε σπήλαιο της Ισπανίας της 6η χιλιετία π.Χ. βρίσκουμε σκηνές από συλλογή μελιού.

Σε πλάκες της Μεσοποταμίας 2.700 π.Χ. αναγράφονται στοιχεία για χρήση μελιού ως θεραπεία.

Στην Ελληνική μυθολογία η τροφή των Ολύμπιων Θεών θεωρείτο το μέλι άλλωστε με αυτό τράφηκαν ο Δίας, ο Διόνυσος, ο Τροφώνιος και έγιναν αθάνατοι.

Ο Δημόκριτος έζησε περισσότερα από 110 χρόνια, καταναλώνοντας πολύ μέλι.

Ο Ιπποκράτη συνιστούσε στους ασθενείς του να τρώνε μέλι. Επίσης, αναφέρει ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου.

Ο Πυθαγόρας διαπιστώνει ότι το μέλι μπορεί να εξαφανίσει την κόπωση. Μετά από εντατική χειρωνακτική ή πνευματική εργασία λίγο μέλι μόνο του ή συνοδευμένο με γάλα ξεκουράζει τον ταλαιπωρημένο οργανισμό, δίνοντάς του νέες δυνάμεις.

Επίσης, το μέλι χρησιμοποιείται και ως μέσω διατήρησης ευπαθών τροφίμων, όπως το κρέας, ή νωπών τροφίμων το χειμώνα.

Βλέπετε,ότι έχουμε πολλές αναφορές για την χρήση του μελιού.

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν αντιγηραντικό και αναφέρεται ότι είχαν τοποθετήσει μέλι μέσα στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκειμένου να διατηρηθεί το σώμα του.

Το μέλι θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η φυσική εκείνη τροφή, που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό μεγάλη θρεπτική αξία. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών).

Από τον Όμηρο μέχρι τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον πατέρα της φαρμακευτικής, και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη το μέλι αναφέρεται ως υψηλής αξίας τροφή με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του οργανισμού. Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει αυτές τις διαπιστώσεις.

Σήμερα είναι γνωστή σε όλους η προσπάθεια που έχει αρχίσει, ώστε να γίνει γνωστή ανά τον κόσμο, η περίφημη Μεσογειακή Διατροφή, που περιλαμβάνει και το μέλι.

Από την αρχαία Ελλάδα υπάρχει πληθώρα μυθολογικών αναφορών και ευρημάτων σε Αγγεία κυρίως του 6ου αιώνα π.Χ. που μαρτυρούν την μεγάλη σημασία του μελιού στην καθημερινή ζωή, ως τρόφιμο αλλά και ως θεραπευτικό μέσο.

Στην Αίγυπτο μετά από ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν πάπυροι 3.000 χρόνων π.χ. που αναφέρουν το μέλι ως θεραπευτικό μέσο για δεκάδες παθήσεις. Οι Αιγύπτιοι πρόσφεραν στους θεούς τους κηρήθρες με μέλι ως πολύτιμο δώρο αφοσίωσης και εξευμενισμού.

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο μέσα σε γάλα με μέλι.

Στο βιβλίο των Βέδες,που μιλάει για τη ζωή των αρχαίων Ινδών αναφέρεται, ότι η ζωή παρατείνεται, όταν στην καθημερινή διατροφή υπάρχει το γάλα και το μέλι.

Στις Μυκηναϊκές πινακίδες της Γραμμικής Β ανάμεσα στα άλλα προϊόντα βασικής διατροφής αναφέρεται και το μέλι.

Στους θεούς οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν μέλι, κρασί, δημητριακά, καρυκεύματα, λάδι, μαλλί, τυρί, σφάγια ζώων, υφάσματα, χρυσά αγγεία. Στη Μινωική εποχή πρόσφεραν κρασί και μέλι στις θυσίες.

Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη Μέλισσα στο Δικταίο Άντρο.

Η θεά Ήρα, που αντιπροσωπεύει την αιώνια νεώτητα, προσφέρει μέλι στους θεούς για να μη γεράσουν. Οι δε θνητοί σε διάφορα μυστήρια προσφέρουν μελόπιτες στον Άδη, για να τους χαρίσει υγεία και ευεξία και να τον καλοπιάσουν γιά να μην τους πάρει .

Ο θεός Πάνας, γιος του Ερμή, ήταν θεός των δασών και των βοσκών της Αρκαδίας. Ζούσε στα βουνά και στα δάση, περιφερόταν στα βοσκοτόπια, περιποιόταν τα κοπάδια, φρόντιζε για τα ζητήματα του κυνηγιού, προστάτευε τη μελισσοκομία και την αλιεία.

Ο Πυθαγόρας διαπιστώνει ότι το μέλι μπορεί να εξαφανίσει την κόπωση. Μετά από εντατική χειρωνακτική ή πνευματική εργασία λίγο μέλι μόνο του ή συνοδευμένο με γάλα ξεκουράζει τον ταλαιπωρημένο οργανισμό, δίνοντάς του νέες δυνάμεις.

Η ροδοδάκτυλος Ηώ, σύμφωνα με τον Όμηρο, έτρεφε τους ήρωες με αμβροσία (γάλα και μέλι), για να τους κρατά ακμαίους, ενώ τον Απόλλωνα, που δε γνώρισε το θηλασμό από τη μητέρα του Λητώ, τον έθρεψε η Θέτις με μέλι.

Ο περίφημος μάντης Ίαμος, εγκαταλελειμμένος από την ίδια του τη μητέρα, ανατράφηκε από δύο μεγάλα φίδια, που του έφερναν καθημερινά φρέσκο μέλι σε μια σπηλιά κοντά στον ποταμό Αλφειό.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Ηρακλής πρόσφερε μελόπιτα στον Κέρβερο, για να τον αφήσει να περάσει στον Άδη.

Ο Αριστοτέλης πίστευε, ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Ο δε Ιπποκράτης, που πέθανε σε ηλικία 104 ετών, συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Ο Δημόκριτος ο οποίος έζησε περισσότερα από 110 χρόνια, απέδωσε την μακροβιότητα του στο μέλι, λέγοντας ότι το προϊόν βοηθά τον μεσήλικα να διατηρεί νεανικό σφρίγος. «Χρειάζεται τα μεν έσωθεν του σώματος να διαβρέχονται δια μέλιτος, τα δε έξωθεν δια ελαίου» έλεγε ο πατέρας της ατομικής θεωρίας.

Στην περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το μέλι ήταν μέρος της διατροφής, ιδιαίτερα στα μοναστήρια. Σε κείμενα της εποχής αναφέρονται τα παρακάτω:

Εάν θέλεις να διαφυλάξεις τη νεότητά σου, απαραιτήτως πρέπει να τρώγεις μέλι» έλεγε ο μεγάλος γιατρός Αβικέννας το 1000 μ.Χ.

Άνθρωποι που έζησαν πολλά χρόνια φαίνεται να οφείλουν την μακροζωΐα τους αλλά και την καλή ποιότητα της ζωής τους στην καθημερινή κατανάλωση μελιού.

Ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας αναφέρει ότι αν κατάφερε να φτάσει σε μεγάλη ηλικία, το χρωστούσε στο μέλι.

Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων, οι οποίοι ασχολούνταν παράλληλα με το βασικό τους επάγγελμα και με τη μελισσοκομία, στην οποία αποδίδουν την καλή ποιότητα ζωής που απολάμβαναν και τη μακροζωΐα τους:

Βέρα Μινκίνα έζησε 101χρόνια

Μαξίμ Μέντοβ 105 χρόνια

Άννα Ποντόλκινα έζησε 105 χρόνια

Φεντόρ Φιόνοβ έζησε 115 χρόνια

Αντεμ Λαγκιασβίλι έζησε 150 χρόνια

Βασίλι Τισκίνε έζησε 144 χρόνια

Φόμας Βόζνισκ έζησε 130 χρόνια

Γκουνάκμεϊ Γκέεβ έζησε 166 χρόνια

Σίραλι Μουσλίμοβ έζησε 170 χρόνια

Βασίλιεβ Πανάκ Μεμέτογλου έζησε 110 χρόνια

Λ. Καμαντάνζε έζησε 115 χρόνια

Μχμούτ Αϊβάζοβ έζησε 150 χρόνια, ασχολείτο με τη μελισσοκομία, είναι πεπεισμένος ότι το μέλι και η εργασία στον ελεύθερο αέρα είναι το καλύτερο ελιξίριο για την παράταση της ζωής.

(Από το βιβλίο του κ. Θαν. Μπίκου «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ»)

 

Σύμφωνα και με την Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 2001/11Ο/του Συμβουλίου
των Ε.Ε), μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών των φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων ουσίες των φυτων ευρισκόμενες πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν σε μέλι,αναμειγνύοντας το με ειδικές ύλες του σώματός τους, το αποθέτουν, το αφυδατώνουν, το εναποθηκεύουν και το φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσει.

Αυτό είναι το γενικό ορισμό του μελιού στο Codex Alimentarius (1989) στην οποία περιγράφονται όλα τα εμπορικά και χημικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που απαιτούνται γιά να θεωρηθεί μέλι. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει το σύγγραμμα, "Μέλι, μια ολοκληρωμένη μελέτη".

Πρόκειται λοιπόν για ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: νερό, φυσικά σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες. Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας και έχει αντιμικροβιακή δράση.

Τα χακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα και η γεύση τα οποία είναι δυνατόν να αλλοιωθούν αν οι συνθήκες αποθήκευσης και επεξεργασίας είναι ακατάλληλες. Το χρώμα του μελιού είναι χαρακτηριστικό της προέλευσής του και θεωρείται ένα από τα κύρια κριτήρια ποιότητας που επηρεάζει την προτίμηση του καταναλωτή. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο χρώμα και γεύση. Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα, η υγροσκοπικότητα και η κρυστάλλωση.

Η κρυστάλλωση, γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του. Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο.

Το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1.Tο ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κλπ), και

2.Tο μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών (πχ ακάρι) που απομυζούν τους χυμούς από τα φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.

Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%) και θυμαριού (15%).

Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία.

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.

Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α

Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1992 είναι το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του Μαινάλου Αρκαδίας, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα. Το σύμπλεγμα του όρους Μαίναλο κυριαρχείται από το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη τοπικής χλωρίδας. Το μέλι ελάτης "βανίλια" ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα, προέρχεται δηλαδή από το χυμό που προσλαμβάνουν οι μέλισσες με την μεσολάβηση κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα φυτά -στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το παράσιτο physokermes hemicryphus που βρίσκεται στα έλατα. Το μέλι αυτό ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του και την περλέ συστασή του και για το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μικρότερη απ' ό,τι σε άλλους τύπους μελιού.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Το σύνολο των φυσικοχημικών,οργανοληπτικών και μικροσκοπικών χαρακτηριστικών,που ορίζουν μιά συγκεκριμένη κατηγορία αμιγούς καθαρού μελιού προσδιορίζουν την ταυτότητά του

Αυτά είναι:

-Φυσικά

-Χημικά

-Μικροσκοπικά

-Οργανοληπτικά

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

1.Υδατάνθρακες

2.Νερό

3.Οργανικά Οξέα

4.Ένζυμα

5.ΠρωτεΪνες

6.Μεταλλικά άλατα

7.Λιπίδια

8.Πτητικά συστατικά

9.Χρωστικές ουσίες

10. Υδρο-μεθυλο-φουρφουράλη(Δείκτης)

11.Στοιχεία κυψέλης.

Υδατάνθρακες

Μονοσακχαρίτες

α.Φρουκτοζη 37-39%

β.Γλυκοζη 30-32%

Δισακχαρίτες

α.Μαλτόζη 7,3%

β.Σουκρόζη 1,3%

Πολυσακχαρίτες 1,5-8%

Ίχνη άλλων σακχάρων

Ισομαλτόζη,Ραφινόζη κ.α.

Νερό 15-17%

Οργανικά οξέα

Περιέχει περίπου 20 οργανικά οξέα.

Ένζυμα

α.Ινβερτάση,μετετρέπει την σουκρόζη σε γλυκόζη.

β.Διαστάση,διασπάτα άμυλα

Γλυκοξειδάση της γλυκόζης,διασπα την γλυκόζη σε Η2Ο2 και γλουκονικό οξύ.

Μεταλλικά στοιχεία

Κ, Ν
a,Mg,Fe,Cu,Mn,Cl,Ph,Si

Bταμίνες

Ελαχιστα ίχνη από Β,C,D,

Λιπίδια

α.Ουδέτερα λιπίδια (χοληστερόλη και εστέρες της),τριγλυκερίδια. και διάφορα ελεύθερα λιπαρά οξέα.

ΧΡΩΜΑ
-Καροτενοειδή και πολυφαινολικά παράγωγα.

Πτητικά συστατικά

α.Αλδεϋδες

β.Κετόνες

γ.Υδρογονάνθρακες

δ.Εστέρες

ε.Ετεροκυκλικές ενώσεις

στ.Αλκοόλες

ζ.Οργανικά οξέα

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ



Μέλι Μελιτωμάτων από:

-Πεύκο

-Έλατο

-Βελανιδιά

-Καστανιά

-Καρυδιά

-Λεύκα

-Φλαμουργιά

-Αχλαδιά

-Μηλιά

-Κυδωνιά

-Ροδακινιά

-Βερικοκιά

-Αμυγδαλιά

Μέλι Ανθέων από:

-Θυμάρι

-Καστανιάς

-Πορτοκολιάς

-Ερείκης

-Βαμβακιού

-Ηλίανθου

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι κυριότερες φυσικές και χημικές παράμετροι είναι
:

-Υγρασία

-Αγωγιμότητα

-Διαστάση

-Φρουκτόζη

-Γλυκόζη

Φαρμακευτική Δράση

-Ελλατωση των μικροβίων του εντέρου

-Αντιαλλεργική

-Αντικαρκινική δράση

-Απορρόφηση οινοπνεύματος

-Δερματικές παθήσεις

-Προστασία των Αγγείων

-Ευεργετική επίδραση στην καρδία.

Αντι-Βακτηριακή Δράση

- Οφείλεται κυρίως στο υπεροξείδιο του υδρογόνου και στις ενώσεις των καρβοξυλικων οξέων

- Υπάρχει διαφορά μεταξύ των μελιών και των περιοχών που συλλέγονται

-Ποιό ισχυρά είναι τα βιολογικά μέλια

-Επηρεάζονται οπά την θερμοκρασία επεξεργασίας και το φως.

-Υψηλη αντιβακτηριακή δράση έχουν τα μέλια Βαμβακιού,Πεύκου,Ελάτης,Καστανιάς και Ευκάλιπτου.

Αντι-οξειδωτική δράση

Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες μέσω των ουσίων που περιέχει όπως α-τοκοφερόλη,ασκορβικού οξέος,β-καροτίνης,υπεροξειδάσης και καταλάσης.

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΔΩΝ ΜΕΛΙΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

 

Μεταλλικά Ανοιχτόχρωμα Σκουρόχρωμα

στοιχεία μέλια μέλια


ppm ppm

1.Κάλιο
205 1676

2.Xλώριο 52 113

3.Θείο 58 100

4.Ασβέστιο 49 51

5.Νάτριο 18 76

6.Φωσφόρος 35 47

7.Μαγνήσιο 19 35

8.Πυρίτιο 22 36

9.Σίδηρος 2,40 9,40

10.Μαγγάνιο 0,30 4,09

11.Χαλκός 0,29 0,56

Εχουνε βρει σε ίχνη,Κοβάλτιο,Ψευδάργυρο,

Άργυρο,Βολφράμιο,Ιρίδιο,Στρόντιο,Νικέλιο,

Βανάδιο,Χαλαζίας,Βάριο.

 

ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ

Αξίωμα 1:Όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων ευρήσκονται και στο μέλι που πέρνουμε από αυτά.

Η μέλισσα μαζεύει μέλι από 2500 περίπου φυτά,με αποτέλεσμα κάθε μέλι να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το μέλι που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι ομοιογενές.Αν δεν είναι τότε κάτι δεν πάει καλά και δεν κάνει γιά την Μελισσοθεραπεία.Δεν πρέπει να έχει θερμανθεί.

Το άρωμα είναι πιό έντονο όταν το μέλι είναι νέας εισοδείας.

Αξίωμα 2:Το φαρμακευτικό μέλι πρέπει πάντα να είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ.-

Αξίωμα 3: Οι διαβητικοί πρέπει να καταναλώνουν μέλι με περισσότερη φρουκτόζη και να μην πέρνουν πάνω από 10gr την ημέρα

Ένα κουταλάκι του γλυκού.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Αντί-Μικροβιακές ιδιότητες

-Ελλατωση των μικροβίων του εντέρου

-Καλή λειτουργία του πεπετικού σωλήνα.

-Αποτοξινωτική δράση.

-Διεγείρη το Ανοσοποιητικό

-Βοηθά στην υγιεινή των ούλων και του στόματος.

-Αντιαλλεργική δράση

-Αντικαρκινική δράση

-Απορρόφηση οινοπνεύματος

-Δερματικές παθήσεις

-Προστασία των Αγγείων

-Ευεργετική επίδραση στην καρδία.

-Ρυθμίζει την Α.Π

-Προαστατεύει και καθαρίζει τα αγγεία.

-Αναγεννά τον συνδετικό ιστό.

-Ρυθμίζει τον Βασικό Μεταβολισμό

-Επουλώνει Άτονα έλκη,Πληγές,Κατακλήσεις,

-Εγκαύματα και Εγχειρητικές τομές.

Αντι-Βακτηριακή Δράση

- Οφείλεται κυρίως στο υπεροξείδιο του υδρογόνου και στις ενώσεις των καρβοξυλικών οξέων και δευτερευόντος στο χαμηλό PH,στην χαμηλή ποσότητα ύδατος και την υψηλή ωσμωτική πίεση.

- Υπάρχει διαφορά μεταξύ των μελιών και των περιοχών που συλλέγονται

-Ποιό ισχυρά είναι τα βιολογικά μέλια

-Επηρεάζονται από την θερμοκρασία επεξεργασίας και το φως.

-Υψηλη αντιβακτηριακή δράση έχουν τα μέλια Βαμβακιού,Πεύκου,Ελάτης,Καστανιάς και Ευκάλιπτου.

Αντι-οξειδωτική και Αντι-φλεγμονώδη δράση

Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες μέσω των ουσίων που περιέχει όπως α-τοκοφερόλη,ασκορβικού οξέος,β-καροτίνης,υπεροξειδάσης και καταλάσης.

Η χρήση του μελιού κάθε μέρα κερδιζει έδαφος στην θεραπεία των δύσκολων περιστατικών,εκεί που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα τα γνωστά φάρμακα το μέλι είναι παρόν.

Δεν επιτρέπει την επέκταση της μόλυνσης και με τα ένζυμα που περιέχει βοηθά να κλείνουν πιό εύκολα οι πληγές και ελαττώνει τον πόνο.

Το καλύτερο Ελληνικό Μέλι γιά την δουλεία αυτή είναι το Απόλυτα Θυμαρίσιο. (Βλέπε Μανούκα)

Είδη Μελιών

- Ακακία

Αϋπνία

Καταπραϋνει το Ν.Σ.

Αποτοξινώνει το ήπαρ



-Θυμάρι

Αντιβηχικό, Απολυμαντικό, Αντιφλεγμονώδες

Σταματά την επέκταση στον καρκίνο του

προστάτη και του παχέος εντερου.

Αύξηση της ενάργειας του οργανισμού.

Πολύ καλό γιά την λειτουργία της καρδιάς.



- Ερείκη

 Πολύ μεγάλη διατροφική και θεραπευτική αξία Μεγάλη τόνωση του οργανισμού.

Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος

Έχει διουρητικές ιδιότητες

Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη

Εχει αντισηπτικές ιδιότητες

Το ποιό ιδανικό γιά την καταπολέμηση της χοληστερίνης.


-Τήλιος

Βοηθά στην ηλεκτρολυτική ισορροπία

Ανακουφίζει από τις κράμπες

Χρησιμοποιείται στις νεφρικές παθήσεις

Σταματά την καταρροή και τον βήχα, διότι διαλύει τη βλέννα και καθαρίζει το λαιμό. Συνιστάται σε νευρωτικές καταστάσεις σε ψυχική κόπωση και ψυχική ένταση.

Κίρρωση του ήπατος



-Πεύκο

Μεγάλη θρεπτική αξία.

Υψηλές συγκεντρώσεις σε ιχνοστοιχεία.

Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο και κάλιο.

Δεν περιέχει το ένζυμο Καταλάση και ως εκ τούτου έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια στον βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα.

Αναιμία

- Καστανιά

Το μέλι καστανιάς είναι το πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο

Περιέχει φρουκτόζη και τανίνες λόγω του δένδρου της καστανιάς.

Στο μέλι αυτό εντοπίζετε μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων.

Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα πολύ καλό ‘τονωτικό’..

Επιπλέον διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο.

Συνιστάται σε όσους αθλούνται

Ηλικιωμένοι και σε όσοι έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας.

Δρα ως στυπτικό κατά της δυσεντερίας.

 

- Φασκόμηλο

Αναλγητικό

Αντιβακτηριακό

Αντιικό

Αποχρεπτικό

Νευροτονοτικό

Στητικό

Σπασμολυτικό

Περιέχει σχεδόν όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία .
Προσοχή στην χορήγηση
 

Έλατο Βανίλια ΠΟΠ

Συστατικά: Περιέχει σε 1 κουταλιά του γλυκού, 21 gr. Νερό 3,59g, Ενέργεια 64Kcal, Πρωτείνη 0,06g, Στάχτη 0,04g, Υδατάνθρακες 17,30g, Σάκχαρα (σύνολο) 17,25g, Σουκρόζη 0,19g, Γλυκόζη 7,51g, Φρουκτόζη 8,60g, Μαλτόζη 0,30g, Γαλακτόζη 0,65g, Ασβέστιο 1mg, Σίδηρος 0,09mg, Φώσφωρος 1mg, Κάλιο 11mg, Νάτριο 1mg, Ψευδάργυρος 0,05mg, Χαλκός 0,008mg, Μαγγάνιο 0,17mg, Φθόριο 1,5mcg, Σελήνιο 0,2mcg, Βιταμίνες C 0,1mg, B2 0,008mg, Νιασίνη 0,025mg, Β3 0,014mg, Β6 0,005, Χολίνη 0,5mg, Βιταίνη 0,4mg, Τρυπτοφάνη 0,001g, Θρεονίνη 0,001g, Ισολευκίνη 0,002g, Λευκίνη 0,002g, Λυσίνη 0,002g, Κυστίνη 0,001g, Φαινυλαλανίνη 0,002g, Τυροσίνη 0,002g, Βαλίνη 0,002g, Αργινίνη 0,001g, Αλανίνη 0,001g, Ασπαρτικό οξύ 0,006g, Γλουταμικό οξύ 0,004g, Γλυσίνη 0,001g, Προλίνη 0,019g, Σερίνη 0,1g

Το αντίστοιχο του μητρικού γάλακτος.

Περιέχει την μικρότερη ποσότητα σε ζάχαρα από όλα τα μέλια.

Κατάλληλο γιά:

Αναιμία

Καταβολή

Νευρογενή ανορεξία

Δυσλειτουργία της στήσης

Δυσανεξία στην λακτόζη

-Ελατο κλασσικό

Περιέχει πολύ σίδηρο



-Βαμβάκι

Ανοιχτόχρωμο μέλι που ασπρίζει όσο κρυσταλλώνει. Η κρυστάλλωση γίνεται σε 1-3 μήνες. Είναι ιδανικό για ανάμειξη με βασιλικό πολτό.

Έχει την υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση από όλα τα Ελληνικά μέλια,λόγω της μεγάλης περικτικότητας σε Η2Ο2.

Μέλι Ευκαλύπτου

Το μέλι ευκάλυπτου εφαρμόζεται συνήθως γιά φαρμακευτικούς σκοπούς ώς θεραπεία,δηλ είναι από το πιό δημοφιλές στους μελισσοθεραπευτές

Αντιφλεγμονώδης, Αντισπασμωδικό, Αποσυμφορητικό, Αποσμητικό, Αντισηπτικό, Αντιβακτηριακό και προσφαίρει πολλά γιά την τόνωση του οργανισμού".

Θεραπευτικές ιδιότητες

Αναπνευστικά προβλήματα,

Αντισηπτικό και Αντιμικροβιοκτόνο .

Επούλωση πληγών, ελκη, εγκαύματα, κοψίματα, εκδορές και πληγές.

Νόσοι του κολλαγονου, ρευματισμοί, οσφυαλγίες, δυσκαμψία μυών και διαστρέμματα συνδεσμων και τενόντων.


Μέλι Κουμαριάς

Το μέλι αυτό έχει πικρόγλυκη γεύση

Κρυσταλλώνει γρήγορα μέσα σε 1-2 μήνες.

Περιέχει την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό.

Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Περιέχει τον πολυσακχαρίτη, τυρανόζη ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων.

Περιέχει το ένζυμο διαστάση ή αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.

Ιδανικό γιά τους Διαβητικούς.

Στην Ελλάδα το παράγουμε κάθε χρόνο στην Πελοπόννησο και στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το Institut fur Honig – Analytik στη Βρέμη και την Kraft του Μονάχου περιέχει:

0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)

36,1% φρουκτόζη

28,9 γλυκόζη

1,7% μαλτόζη

1% τυρανόζη

19,5% υγρασία

ΡΗ 4,5

 



ΜΕΛΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ



Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Υψηλή αντισηπτική δράση

Βοηθά σε φλεγμονές ιδιαίτερα των μαλακών μορίων

Κάνει γιά τον βήχα και την ουρική αρθρίτιδα.

 

ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ

Περιέχει όλα τα συστατικά από τα άνθη που αποτελείται.Είναι μιά πολυ καλή πηγή ενεργείας γιά τα παιδιά διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ολοκληρωμένη διατροφή.

ΜΕΛΙ ΗΛΙΑΝΘΟΥ

Ανοιχτόχρωμο μέλι μικρής διαιτητικής αξίας το οποίο κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες. Στην κρυσταλλική του μορφή είναι κιτρινωπό. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ποιότητα της διατροφής μας.

Είναι το μέλι γιά την βάση των φαρμακευτικών μειγμάτων.

Πυρετός, λύση συνεχείας του δέρματος.

Στο δέρμα προσφέρει αντιηλιακή προστασία (UV) και στα μαλλιά προστασία του χρώματος αν τοποθετηθούν σωστά.


ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ

Το μέλι της ακακίας είναι το πιο κατάλληλο για τους διαβητικούς, γιατί περιέχει φρουκτόζη σε υψηλή αναλογία.
Είναι πολύ ρευστό,το ποιό ρευστό σχεδόν από όλα τα μέλια.
Το μέλι ακακίας συνιστάται για την αϋπνία και για να ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
Το Μέλι ακακίας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για ένα άρρωστο παιδί ή ενήλικα ή  μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο σε κάποιο άρρωστο ζώο που δεν τρώει.Μπορεί να αντικαταστήση μερικά γεύματα μέχρι να ξεκινήσουν πάλι το φαγητό τους, επειδή η ζάχαρη στο μέλι ακακίας (γλυκόζη και φρουκτόζη) απορροφώνται άμεσα στο αίμα.
Αυτό το μέλι εκτιμάται περισσότερο από τα παιδιά, διότι έχει γεύση γλυκιά και δεν έχει καμία ιδιαίτερη, έντονη οσμή.

Το Μέλι ακακίας είναι εύκολο να το αναγνωρίσουμε από το λευκό-κίτρινο χρώμα και λαμπερό, με μια ωραία μυρωδιά άνθους ακακίας. Θεωρείται μέλι υψίστης ποιότητας και δεν κρυσταλλώνει.
Μπορεί εύκολα να χρησημοποιηθή για την παρασκευή μελισσιθεραπευτικών προϊόντων.




ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Έλατο 60%

ή

Πεύκο 60%

Θυμάρι 20%

Ανθόμελο  20%  (πχ. Ακακίας )

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Αφέψημα

Βάζουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι)

σε νερό και τ’ αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Στραγγίζουμε ύστερα το υγρό και το χρησιμοποιούμε ανάλογα με την περίπτωση.

Εκχύλισμα

Γίνεται όταν βράσουμε το υγρό που περιέχει τα φυτά τόσο

πολύ ώστε να εξατμιστεί ένα μέρος του.

Ψυχρό έμβρεγμα

Παίρνουμε το φυτό και το ρίχνουμε μέσα σε κρύο νερό,

για αρκετό χρόνο, ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του.

Στραγγίζουμε ύστερα το ζουμί και το χρησιμοποιούμε.

Θερμό έμβρεγμα

Είναι το ίδιο με το ψυχρό αλλά γίνεται με χλιαρό νερό.

Βάμμα

Παίρνουμε το φυτό και το ρίχνουμε σε οινόπνευμα,

όπου παραμένει αρκετό χρόνο. Το υγρό που προκύπτει λέγεται βάμμα

(μόνο για εξωτερική χρήση).

Eγχυμα

Είναι η καλύτερη μέθοδος για να πάρουμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες

των ευαίσθητων μερών των φυτών, των λουλουδιών και των φύλλων τους.

Γίνεται, ρίχνοντας σε βραστό νερό, αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά,

το θεραπευτικό μέρος του φυτού για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....................................