Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 8-2-13

ΚΟΛΙΤΙΔΑ,ΕΛΚΟΣ

Τι είναι η κολίτιδα

Κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και αποτελεί μια συχνή αιτία ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Σε πιο ήπια μορφή ονομάζεται σπαστική κολίτιδα, μία καλοήθης πάθηση που οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς, τα οποία σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Ωστόσο, οι δύο πιο κοινές μορφές σοβαρής κολίτιδας είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα που οφείλονται σε αυτοάνοσο μηχανισμό, δηλαδή το αμυντικό-ανοσολογικό σύστημα έχει εξασθενήσει και έχει γίνει ανεπαρκές και υπεραντιδραστικό. Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι στην κολίτιδα συντελούν γενετικοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί και ψυχογενείς παράγοντες.
Την ίδια αγωγή κάνουμε και στο έλκος του στομάχου.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η κολίτιδα σε όλες τις μορφές της χαρακτηρίζεται από ενεργές περιόδους τις οποίες ακολουθούν περίοδοι ύφεσης,δηλ. έχουμε την οξεία και την χρόνια φάση.

Στην οξεία φάση μπορεί να εμφανιστούν πρωτίστως βλεννοαιματηρές κενώσεις με κοιλιακό πόνο ή και διάρροια, φουσκώματα, αέρια, βορβορυγμοί (γουργουρητά) και δευτερευόντως πυρετός, κακουχία, εφίδρωση, ζάλη, ναυτία, κόπωση, ανορεξία, απώλεια βάρους, πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, πόνος στα μάτια και διαταραχές της όρασης, δερματικά εξανθήματα, λοιμώξεις.
Σπάνια όσοι πάσχουν από κολίτιδα δεν έχουν κάποιου βαθμού αναιμία λόγω της δυσαπορρόφησης σιδήρου και της απώλειας αίματος από τις κενώσεις, κάτι που καθιστά επιτακτική τη μέτρηση της φεριτίνης και την αναπλήρωση με ειδική μορφή αφομοιώσιμου σιδήρου βραδείας αποδέσμευσης που είναι πολύ ήπιος για το στομάχι.

ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μέλι από πεύκο ή έλατο.
Μέλι χομομηλιού με γύρη.
Βασιλικός Πολτός.
Μέλι (θυμάρι) με γύρη.
Πρόπολη 15%
ΑΕ,Βασιλικού,Δεντρολίβανου.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Μέλι από πεύκο ή έλατο
Μηλόξυδο
Ταχίνι
Οδηγίες:Σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό βάζουμε 2 κουταλιές μυλόξυδο με μιά κουταλιά μέλι.
S. 1X2 την μέρα.
Mία κουταλιά της σούπας ταχίνι την ημέρα.
Πολλά λαχανικά

Ρ.Α. και γενικά Ρευματοειδής Παθήσεις

Πρόπολη 25%
Μέλι με γύρη
Βασιλικός Πολτός
Κεντρί
Κεραλοιφή τοπικά
Α.Ε.Θυμαριού

Ομοιοπαθητικά

Rhus toxicodendron (Ρους η τοξική) πρωινή δυσκαμψία. S.1M και 6Χ γιά 2 μήνες
To Apis melifica βοηθάει τις θερμές, διογκωμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις,1Μ kai 12X γιά 1 μήνα
Causticum βοηθά όσους έχουν αρθρώσεις πολύ ευαίσθητες στις καιρικές μεταβολές.
1Μ και 12Χ γιά 2 μήνες.

Ηλεκτροβελονισμός
60 συνεδρίες σε 3 μήνες.


ΑΝΟΙΑ ΚΤΛ

Μέλι (θυμάρι) με γύρη
Βασιλικό πολτό
Α.Ε Γιασεμιού
Μούσλι
Θεραπευτική δίαιτα

ΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ
Πρόπολη 15%- 30%
S.15 σταγόνες 3 φορες την ημέρα ?????????
Μέλι ακακίας ή Ευκάλιπτου,η Δεντρολίβανου.
Γύρη,1 κουταλία σουπας,το πρωί,1 το βράδυ
Βασιλικός Πολτός
Α.Ε Αχιλλαία ή χιλιόφυλλο, Δεντρολίβανου ή Χρένου.
Σκόνη σκόρδου ......................
Τσάι Υδραστίδας

ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ ΚΤΛ
Υπόθετα από Πρόπολη Δόση. Κάθε βράδυ 1Χ10 μέρες
Μέλι από ΠΕΥΚΟ ή ΕΛΑΤΟ 1Χ2
Πρόπολη 15% 1 φορά την ημέρα 10 σταγόνες
Τσάι Υδραστίδας

Διατροφή:Προσοχή -Προσοχή

Αποφεύγεται τα ξινά (κιτρικά φρούτα, τομάτες κλπ.) τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι. Φάτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β (λαχανικά με σκουρόχρωμα φύλλα), καθώς και γιαούρτι και σκόρδο καθημερινά.

Επίσης: Μετά το πλύσιμο (είτε στο χέρι, είτε στο πλυντήριο),τα εσώρουχά σας ξεβγάλετέ τα σε μια λεκάνη με λίγο ξύδι. Το ξύδι διασπά και απομακρύνει αποτελεσματικότερα το απορρυπαντικό από τα ρούχα. Καλύτερα να χρησιμοποιείται απορρυπαντικά "οικολογικού" τύπου ή με την ένδειξη "για παιδικά ρούχα", πάντα όμως να τα ξεπλένετε και με ξύδι στο τέλος.

Προσοχή

Έγκυες γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν κολπικές πλύσεις Ή ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΟΛΠΙΚΑ ΥΠΟΘΕΤΑ.



Υδραστίδα η καναδική (Hydrastis Canadensis)

Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και ρίζωμα.

Όπως και η εχινάκεια, η υδραστίδα είναι ένα δυνατό φυσικό αντιβιοτικό. Χρησιμοποιείται για ιώσεις και μολύνσεις από βακτήρια. Είναι θεραπευτικό των λοιμώξεων της μύτης, του λαιμού, του στομαχιού, του εντέρου και βοηθά ενάντια στις αιμορροΐδες. Είναι άκρως αποτελεσματική κατά των ερπητοειδών νοσημάτων (επιχείλειο ή ζωστήρα) και επίσης εξαιρετική για κολπικές πλύσεις στην περίπτωση κολπικών μολύνσεων, απολυμαντικό και καθαρτικό για το στόμα, για δερματικές παθήσεις και για εγκαύματα.

Τσάι: 1/4 κουταλάκι του τσαγιού αλεσμένη ρίζα σε 1 κούπα βραστό νερό. Ανακάτεψε καλά και πάρε 2 με 5 κουταλιές της σούπας, 4 φορές ημερησίως. Προσοχή: Είναι πολύ πικρό!

Κάψουλες: Υπολόγισε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού. Γέμισε μ' αυτό τρεις κάψουλες και πάρε τρεις κάθε μέρα.

Βάμμα: 15 σταγόνες σε ζεστό νερό, τρεις φορές τη μέρα.

Αλοιφή: Ανακάτεψε μια μικρή ποσότητα σκόνης με νερό ώστε να πάρει τη μορφή αλοιφής. Κάνε εξωτερική χρήση σε δέρμα που έχει υποστεί μόλυνση και σκέπασέ το με μια γάζα (προκαλεί λεκέδες).

Πλύσεις: χρησιμοποίησε ένα δυνατό τσάι. Καλό είναι να χρησιμοποιείς την υδραστίδα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η υδραστίδα είναι δηλητηριώδης αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες, γι' αυτό μην τη χρησιμοποιείς ποτέ για διαστήματα μεγαλύτερα των δύο συνεχόμενων εβδομάδων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Μέλι από Ελατο Βανίλλια
(Γάλα από Κατσίκα)
Αναλογία,σε ένα ποτήρι μία κουταλία της σούπας μέλι.
Γύρη από Άνθη με μέλι από Ακακία.
Ταχίνι
Πράσινα ΛΑΧΑΝΙΚΑ


ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο δεν δυναμώνει μόνο τα οστά και τα δόντια, αλλά δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ελέγχει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι το ασβέστιο βοηθά στην καύση του λίπους. Καταναλώνουμε λοιπόν αρκετό ασβέστιο?

Μελέτες συνιστούν να καταναλώνουμε 1000-1300mg ασβεστίου καθημερινώς, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 κούπες γάλα ή γιαουρτιού.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά είναι και πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά εάν είναι πλήρη. Οπότε συνίσταται η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών ( μέχρι 2%).

Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές. Περιέχει 300mg ασβέστιο και μόνο 85 θερμίδες.

Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα τα προτείνονται ως συνιστώμενες πηγές ασβεστίου. Δεν περιέχει μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς υπάρχουν και άλλα είδη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα αυτού
του στοιχείου:

1. Άπαχο γάλα. Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα παρέχει 306mg ασβεστίου, έχει πολύ λίγες θερμίδες ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Μπορούμε, λοιπόν, να αντικαταστήσουμε ένα ποτήρι ζαχαρούχου αναψυκτικού με ένα φλιτζάνι κρύο σοκολατούχου άπαχου γάλακτος.

2. Τυρί Ricotta. Μια ποσότητα ημι-αποβουτυρωμένου τυριού Ricotta, που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι, περιέχει 669mg ασβεστίου, περισσότερες από το κότατζ τυρί και από το γάλα. Αν και περιέχει 336 θερμίδες ανά φλιτζάνι θεωρείται μια από τις καλύτερες πηγές για την κατανάλωση ασβεστίου. Αυτό το φρέσκο, μαλακό και σχεδόν κάτασπρο τυρί έχει μια ελαφριά και ελάχιστα γλυκιά γεύση και είναι χαμηλό σε λιπαρά και νάτριο (αλάτι). Με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε λαζάνια, τσιζκέικ και άλλα επιδόρπια, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη θέση του κότατζ, το οποίο περιέχει μόνο 156mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι.

3. Γιαούρτι. Μια συσκευασία απλού γιαουρτιού, 225 γραμμαρίων, το οποίο φτιάχνεται από αποβουτυρωμένο γάλα, περιέχει 488mg ασβέστιο και 137 θερμίδες. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με φρέσκα φρούτα, ή να το δοκιμάσουμε μαζί με μέλι, το οποίο είναι και ένα υγιέστατο απογευματινό και βραδινό σνακ.

4. Ενισχυμένο γάλα σόγιας. Τα 225 γραμμάρια περιέχουν περίπου 300mg ασβεστίου και 130 θερμίδες. Επίσης, έχει χαμηλά λιπαρά, χωρίς την γαλακτοκομική λακτόζη και χοληστερόλη. Με αυτό μπορούμε να φάμε τα δημητριακά μας το πρωί, να φτιάξουμε κρεμώδεις σούπες, ενώ ένα ποτήρι γάλακτος με σόγια, άρωμα βανίλιας, είναι ότι πρέπει πριν το βραδινό μας ύπνο.

5. Τοφού. Εύκολο στην πέψη και υψηλό σε πρωτεΐνες. Μισό φλιτζάνι σκληρού τοφού περιέχει 253mg ασβεστίου και μόνο 88 θερμίδες. Περιέχει λίγα λιπαρά και αλάτι, ενώ καθόλου χοληστερόλη. Μπορούμε να το προσθέσουμε στις σαλάτες μας, σε σούπες, αλλά και να το τηγανίσουμε ή να το σοτάρουμε με κρέατα και λαχανικά. Το τοφού είναι σχεδόν άγευστό αλλά έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές των άλλων τροφών.

6. Σπανάκι. Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει μόνο 41 θερμίδες αλλά 245mg ασβέστιο. Το σπανάκι είναι εξαιρετικό σε σούπες ή σε σαλάτες, δημιουργώντας έτσι ένα ελαφρύ και υγιεινό βραδινό γεύμα. Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο έχουν και τα γογγύλια, οι λαχανίδες καθώς και το κατσαρό λάχανο.

7. Σαρδέλες. Τα 100 γραμμάρια σαρδέλες με τα κόκαλα έχουν 191 θερμίδες και 351mg ασβέστιο. Οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές γευστικά και πολύ οικονομικές. Μια άλλη πηγή ασβεστίου είναι και ο σολομός.

8. Ελβετικό τυρί. Δεν χρειάζονται ενοχές όταν δοκιμάζουμε, με μέτρο πάντα, αυτό το γευστικότατο αυτό τυρί. Τα 30 γραμμάρια περιέχουν 204mg ασβεστίου, 108 θερμίδες και 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το τσένταρ είναι εξίσου καλές επιλογές.

9. Ξερά φασόλια. Πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, τα φασόλια είναι από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι περιέχει 161mg ασβέστιο και 307 θερμίδες.

10.Αμύγδαλα. Τα 23 αμύγδαλα περιέχουν 164 θερμίδες, 70 mg ασβεστίου καθώς και το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας κατανάλωσης βιταμίνης Ε. Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη, έχουν χαμηλά κορεσμένα λίπη, ενώ περιέχουν όλα τα ωφέλιμα λιπαρά που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Καλές πηγές ασβεστίου είναι επίσης τα καρύδια, το σουσάμι και τα ξηρά σύκα.

11. Πράσινα λαχανικά.
Τα φύλλα από τα σκούρα πράσινα λαχανικά.

ΑΝΑΙΜΙΑ
Μέλι που έχει σκούρο χρώμα
Γύρη
Βασιλικός Πολτός
Πρόπολη 10% 5-10 σταγόνες την ημέρα
Α.Ε. Αψιθιάς
Ασκηση καθημερινά όπως δη και δήποτε.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Πρόπολη 25% 15-20 σταγόνες 2 φορές την ημέρα
για 3 μέρες.Μετά 10-20 σταγόνες μία φορά την ημέρα.
Βασιλικός πολτός
Μέλι
Γύρη ανθέων
Α.Ε. Εχινάκειας,Αχιλλαίας και Δεντρολίβανου.
Υγρά περίπου 2 lit την ημέρα.


ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ

Η εχεινάκεια πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων! Υπάρχουν εννέα ποικιλίες του φυτού. Η ομορφιά αυτού του φυτού με τα μωβ άνθη είναι ευθέως ανάλογη με τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες του. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών του βοτάνου βρίσκεται στις μαύρες ρίζες του φυτού και αυτές χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Το φυτό Εχινάκεια (εχινάκια) στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με ουρολοίμωξη


Βότανο Αχιλλαία ή χιλιόφυλλο

Η Αχίλλεα είναι θαμνώδες φυτό που φυτρώνει στις άκρες των επαρχιακών δρόμων κυρίως της Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Φθάνει περίπου στο 1 μέτρο, τα φύλλα της μοιάζουν με αυτά τις φτέρης και τα λουλούδια της βγαίνουν σε δέσμες με ρόζ ή λευκές αποχρώσεις.

Το φυτό Αχίλλεα στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με ουρολοίμωξη.

Ιστορία-Μύθοι: Φυτό με μαντικές ιδιότητες, χρησιμοποιούταν στην Σκωτία ως φυλακτό. Της έχουν αποδοθεί δυνάμεις κατά των κακών πνευμάτων και γι’αυτό το λόγο παλιά την έκρυβαν στις εκκλησιές. Οι νεαρές κοπέλες πίστευαν στις μαγικές της ιδιότητες και την έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι για να ονειρευτούν την αληθινή αγάπη. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Αχιλλέας κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου περιποιόταν τις πληγές των στρατιωτών του με την Αχιλλεία. Ομοίως οι Αγγλοσάξονες θεράπευαν τις πληγές που προκαλούνταν από σίδερο. Δεν είναι καθόλου παράξενο που η Αχιλλέα αποκαλείται επίσης «το βότανο των στρατιωτών». Η φήμη ότι η δράση της μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα απλώθηκε σε σημείο που, ανά τους αιώνες, χρησιμοποιούταν σε διάφορα σκευάσματα που προορίζονταν για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και του διαβήτη μέχρι τη θεραπεία βαριών κρυολογημάτων. Επίσης, συνήθιζαν να εισπνέουν τη σκόνη της από τη μύτη για να προκληθεί ρινορραγία - αναμφίβολα μία άλλη μέθοδος αφαίμαξης. Τέλος, οι Σουηδοί την πρόσθεταν στην μπύρα τους για διεγερτικούς σκοπούς.
Συστατικά: Βορνεόλη (αλκοόλη), Κινεόλη (κετόνη), Αζουλένη, Λιμονένη, Πινένη (τερπένια)
Ιδιότητες: Αντιφλογιστική, αντισηπτική, αντισπασμωδική, στυπτική, χολαγωγός, διουρητική, αποχρεμπτική, αντιπυρετική, διεγερτική, τονωτική, υποτασική.

Προφυλάξεις: Εκτεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ερεθισμούς στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Αρκετά ισχυρή και να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πνεύμα: Ενδέχεται να βοηθά σε περιόδους ήπιας κατάθλιψης.

Σώμα: Γενικά ενδυναμωτικό εφόσον δρα απευθείας στον μυελό των οστών και διεγείρει την ανανέωση του αίματος. Τονωτικό στο αγγειακό σύστημα, βελτιώνει τις κυκλοφοριακές διαταραχές όπως για παράδειγμα τους κιρσούς και τις αιμορροΐδες. Εξαίρετο λάδι για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα αφού υπάρχουν ενδείξεις ορμονικής δράσης. Αντιμετωπίζει την άτακτη έμμηνο ρύση, βαριάς μορφής εμμηνόρροια, προβλήματα εμμηνόπαυσης, φλεγμονές ωοθηκών, πρόπτωση της μήτρας και ινώματα. Διεγείρει την έκκριση των γαστρικών και εντερικών αδένων και βελτιώνει τη δυσπεψία. Από νευρολογική άποψη ισορροπεί την πέψη, βελτιώνοντας την απορρόφηση των τροφών και τις πεπτικές εκκρίσεις, αρωγός στον κολικό και τον μετεωρισμό. Επίσης, διεγείρει την έκκριση χολής βοηθώντας στην πέψη των λιπών και ορεκτικό. Οι στυπτικές της ιδιότητες βοηθούν επίσης στον περιορισμό της διάρροιας. Βοηθάει στα εμπύρετα κρυώματα και την συμφόρηση. Προάγει την εφίδρωση διεγείροντας τους αδένες και προκαλώντας καθαριστική και δροσιστική δράση. Λέγεται ότι έχει εξισορροπητική επίδραση στη διούρηση, χρήσιμο τόσο για την ουρολοίμωξη όσο και για την ακράτεια των ούρων. Οι αναλγητικές της ιδιότητες μπορούν να φανούν χρήσιμες σε πόνους της μέσης, ρευματικούς πόνους και πονοκεφάλους. Τέλος, λέγεται ότι απωθεί τα κουνούπια.

Επιδερμίδα: Μπορεί η επούλωση να είναι αργή αλλά είναι σίγουρη ειδικά όταν πρόκειται για φλεγμονώδεις πληγές, κοψίματα, σκασμένα χέρια και έλκη. Οι στυπτικές της ιδιότητες ισορροπούν τις λιπαρές επιδερμίδες. Είναι επίσης γνωστή ως τονωτικό και μαλακτικό για το δέρμα της κεφαλής. Της αποδίδεται επίσης διεγερτική δράση στην τριχοφυΐα και πιθανώς να αντιμετωπίζει την τριχόπτωση ακόμη και την φαλάκρα.

Υγιεινό φυτό, όπως το χαμομήλι, και ορεκτικό, η αχιλλαία έχει ακόμα τονωτικές ιδιότητες, ενώ συστήνεται και κατά των αερίων των εντέρων. Είναι πολύ καλό εφιδρωτικό και αντιπυρετικό ενώ ρίχνει την πίεση του αίματος και διαλύει τους θρόμβους. Είναι καλό αιμοστατικό για όλες τις αιμορραγίες και αντιφλεγμονώδες. Ακόμα, είναι διεγερτικό, διουρητικό αντιρρευματικό και γενικά κατά της ατονίας. Επίσης, είναι ευεργετικό στην κολίτιδα και σε γαστρικές παθήσεις, ευεργετικό στις περιπτώσεις ζυμώσεων και δυσκοιλιότητας , καλό για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη , τονωτικό στη λειτουργία των νεφρών και της καρδιάς, ρυθμιστικό της περιόδου, επουλωτικό και κατά των πόνων της αρθρίτιδας και των ρευματισμών.
Συστήνεται κατά του αρχόμενου διαβήτη, συντελεί στη ρύθμιση του συστήματος των αδένων, καλυτερεύοντας τη λειτουργία τους, συντελεί στη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος, είναι κατά των πόνων του στομαχιού, ιδιαίτερα αυτών που είναι νευρικής φύσης, κατά της λευκόρροιας, ευεργετικό στην καρδιά και στη διανοητική λειτουργία Η κινεόλη που περιέχει είναι αντισηπτική, αποχρεμπτική, ανθελμινθική χωνευτική και η προαζουλένη είναι αποτελεσματικά σπασμολυτική , στυπτική και πικρή .

Το δίνουμε γιά
αγγειακό
αιμορροΐδες
ακράτεια
γυναικολογικά
διάρροια
έμμηνο ρύση
εμμηνόπαυση
εμμηνόρροια
κατάθλιψη
κιρσούς
κυκλοφορικό
λιπαρή επιδερμίδα
ουρολοίμωξη
περίοδο
πρόπτωση μήτρας
τριχόπτωση
φαλάκρα
φλεγμονές ωοθηκών
χολή