Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013



ΚΕΡΙ

H λέξη κερί περιγράφει μια μεγάλη ποικιλία ουσιών φυτικής και ζωικής προέλευσης, καθώς και ανθρωπογενείς προϊόντα τα οποία είναι κυρίως παράγωγα πετρελαίου. Ωστόσο, τα φυσικά κεριά δεν είναι μεμονωμένες ουσίες, αλλά ένα μίγμα διαφόρων μακράς αλύσου λιπαρά οξέα και μια ποικιλία από άλλα συστατικά, ανάλογα με την προέλευσή τους. Κάθε κερί έχει ως εκ τούτου μοναδικά φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά τα οποία αξιοποιούνται σε πλήθος εφαρμογών. Ειδικότερα, το κερί της μέλισσας έχει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα από χρήσιμες εφαρμογές και καταλαμβάνει μια πολύ ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε διάφορα άλλα κεριά.

Για αιώνες, το μελισσοκερί εκτιμήθηκε ως το καλύτερο υλικό για την κατασκευή κεριών. Πριν από την έλευση του φθηνού πετρελαίου οι άνθρωποι έβλεπαν με κεριά. Το ζωικό λίπος (τετηγμένο ζωικό λίπος) χρησιμοποιήθηκε για φτηνά κεριά και για τη νοθεία του κεριού.
Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα τα κοσμηματοπωλεία και οι τεχνίτες γνώριζουν πώς να σχηματίσουν λεπτά αντικείμενα από κερί πουμετά τα έχυναν με πολύτιμα μέταλλα. Τα χρώματα των αρχαίων τοιχογραφιών και εικόνων που περιέχουν κερί έχει παραμείνει αμετάβλητο για περισσότερα από 2000 χρόνια . Οι συσκευασίες που αιγυπτιακές μούμιες που περιέχονται κερί και το κερί έχει βρεθεί μακροχρόνια χρήση φαρμάκων σε πρακτικές και σε κρέμες και λοσιόν. Από όλα τα πρωτογενή προϊόντα μέλισσας υπήρξε, και παραμένει το πιο ευέλικτο και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό.

Άλλοι τύποι κηριών που προέρχονται από φυτά και ζώα (τα στοιχεία από το Brown, 1981 και Tulloch, 1970) είναι:

Καρναουβικός λαμβάνεται από τα φύλλα του Copernicia cerifuga, ένας φοίνικας που βρέθηκαν στη Βραζιλία λιώνει σε 83-86 ° C.

Ouricuri επίσης προέρχεται από τα φύλλα ενός φοίνικα που βρέθηκαν στην τροπική Αμερική, αλλά είναι χαμηλότερης ποιότητας από το Καρναουβικό κερί. Λιώνει στους 84 ° C.

Candelilla προέρχεται από ένα καλάμι, όπως τις εγκαταστάσεις που βρέθηκαν στο Μεξικό και την Καλιφόρνια. Λιώνει στους 700C και έχει ένα κιτρινωπό χρώμα.

Σπάρτο προέρχεται από ένα γρασίδι ως υποπροϊόν της παραδοσιακής βιομηχανίας χαρτιού. Παράγει ένα γυαλιστερό φινίρισμένο και θέλει πολύ λίγη τριβή. Λιώνει στους 730 οC.

Κερί από ζαχαροκάλαμο , είναι ένα υποπροϊόν της διύλισης της ζάχαρης. Λιώνει από 78 έως 800 οC.

Οζοκηρίτης είναι ένα ορυκτό κερί. Εξορύσσεται.

Κηριζίνη είναι ένα μείγμα καθαρού κεριού και οζοκηρίτης δηλ. κερί παραφίνης.

Ghedda είναι η γενική ονομασία που εφαρμόζεται για τα κεριά από τα ασιατικά είδη Apis.

Λάκκας με σημείο τήξης 74-780C, σέλακ εκκρίνεται από την Lac εντόμων (Laccifer lacca, Coccoidea) στην Ασία, και χρησιμοποιείται για την ηλεκτρική μόνωση, σφραγίδες και ορισμένες επιφάνειες που γυαλίζει.

Κινέζικο κερί εντόμων παράγεται από κόκκοι ceriferus και Brahmaea japomca (Coccoidea). Λιώνει στους 82-840οC. Άλλος τύπος κεριού παραγεται από την Coccoidea είναι μιά Icerva purchasi και Dactylopius,παράγουν κόκκους κεριών τα οποία κεριά λιώνουν στους 78οC και 99-1000οC, αντίστοιχα.


Πολλές κριτικές του κεριού έχουν δημοσιευθεί εκ των οποίων μερικά από τα πιο ολοκληρωμένες είναι από τους Bull (1977) Walker (1983a) και Coggshall και Morse (1984), η Χέπμπορν (1986) και Crane (1990). Μια διεθνής ανασκόπηση της αγοράς για το κερί διεξήχθη από το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου της UNCTADIGATT (ITC, 1978).

Πολλά είδη μελισσών παράγουν κερί που είναι πολύ παρόμοιο μεταξύ τους αλλά έχει χαρακτηριστικά αρκετά διαφορετικά και μερικά από αυτά μπορουν να χρησιμοποιηθούν μόνο από την βιομηχανία καλλυντικών. Ακόμα και το κερί που παράγεται από την A. mellifera δεν είναι πάντα το ίδιο.Ανάλογα με τον τόπο αλλάζουν και τα ποιοτηκά χαρακτηριστικά

4,2 Φυσικά χαρακτηριστικά του κεριού

Virgin κερί, αμέσως μετά την εκκρίνονται, επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε σε χτένα, είναι λευκό (βλ. Σχήμα 4.2). Γίνεται πιο σκούρα με τη χρήση μέσα στην κυψέλη, όπως η γύρη, το μετάξι και τα συντρίμμια των προνυμφών αθέλητα έχουν ενσωματωθεί. Τετηγμένα, αλλά χωρίς θεραπεία κερί έρχεται σε ποικίλες αποχρώσεις του κίτρινου. Καθαρό λευκό κερί στην αγορά ανέκαθεν λευκανθεί.

Νεόδμητη λευκό χτένα σε μια παραδοσιακή κυψέλη καταγραφής.
Σχήμα 4.2: Νεόδμητη λευκό χτένα σε μια παραδοσιακή κυψέλη καταγραφής.

Το σημείο τήξης του κεριού δεν είναι σταθερή δεδομένου ότι η σύνθεση ποικίλλει ελαφρώς με την προέλευσή του. Διάφορα φαρμακοποιίες που δίνουν μια σειρά από 61-660C ή συχνότερα, 62-65 0C. Σχετική πυκνότητα στους 15 0C είναι 0,958 - 0,970 g/cm3 και ηλεκτρική αντίσταση του κυμαίνεται από 5x1012 να 20x1012 Ohm m (Crane, 1990). Συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας του είναι 2,5 x D10-3 JCM / s ° Ccm2. Η αξία σαπωνοποίηση του κεριού είναι 85 έως 100 (Smith, 1951).

Μέλισσες είναι ένα αδρανές υλικό με υψηλή πλαστικότητα σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 32 0C). Αντίθετα, σε αυτή τη θερμοκρασία πιο κεριά φυτό είναι πολύ πιο δύσκολο και της κρυσταλλικής δομής. Μέλισσες είναι αδιάλυτο στο νερό και ανθεκτικές στα οξέα πολλά, αλλά είναι διαλυτό στους περισσότερους οργανικούς διαλύτες όπως ο αιθέρας, βενζίνη, βενζόλιο, χλωροφόρμιο, τερεβινθελαίου και μετά την αύξηση της θερμοκρασίας, στο αλκοόλ και τα λιπαρά έλαια.

Τα κεριά Ghedda από τα ασιατικά είδη μελισσών που περιγράφεται ως πιο μαλακό και πιο πλαστικά, αλλά δεν έχουν ένα σημαντικά διαφορετικό σημείο τήξεως (Warth, 1956). Το σημείο τήξης του κεριού από τρεις Meliponid είδη (άκεντρος μέλισσα) κυμάνθηκε μεταξύ 64,6 και 66,5 0C (Smith, 1951 και Phadke et al., 1969). Bumble, κερί μέλισσας έχει πολύ χαμηλότερο σημείο τήξης σε 30-400C και αγριομελισσών ανακατεύουμε επομένως το κερί τους με τη γύρη, προκειμένου να βελτιώσει τη δομική αντοχή του (Alford, 1975). Άλλα έντομα που χρησιμοποιούνται συνήθως για προστατευτικά επιστρώματα σώματος, αντί για διαρθρωτικούς λόγους. Επομένως, είναι πολύ διαφορετικά στη σύνθεσή τους καθώς και τα φυσικά χαρακτηριστικά τους και έχουν πολύ υψηλότερα σημεία τήξης.

4,3 Η σύνθεση του κεριού

Καθαρό κερί Apis mellifera αποτελείται από τουλάχιστον 284 διαφορετικές ουσίες. Όχι όλοι έχουν πλήρως προσδιοριστεί, αλλά πάνω από 111 είναι πτητικά (Tulloch, 1980). Τουλάχιστον 48 ενώσεις αυτές βρέθηκαν να συμβάλλουν στο άρωμα του κεριού (Ferber και Nursten, 1977). Ποσοτικά, οι κύριες ουσίες που είναι κορεσμένα και ακόρεστα μονοεστέρες, διεστέρες, κορεσμένων και ακόρεστων υδρογονανθράκων, χωρίς οξέα και πολυεστέρες υδροξυ. Πίνακας 4.1 παραθέτει το ποσοστό των ενώσεων, όπως παρουσιάστηκε από Tulloch (1980).

Το κερί εκκρίνεται σε λέπια από τους ειδικούς κηρογόνους αδένες της μέλισσας που βρίσκονται στο θώρακά της και το πλάθει με τα πόδια και τις σιαγόνες της χτίζοντας την κηρήθρα. Για την παραγωγή 1 κιλού κεριού καταναλώνουν 10 κιλά μέλι. Η κηροπλάστρια είναι νεαρή εργάτρια 10-15 ημερών. Χονδρικά, μια κέρινη δομή 20gr μπορεί να αντέξει το βάρος 1000gr μελιού. Το κερί έχει ένα εύρος χρωμάτων, από ανοικτό κίτρινο μέχρι σκουρόχρωμο ωχρό προς καφέ ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα ξένων προσμείξεων που περιέχει. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι τόσο καλύτερο είναι.

Φυσικες Ιδιοτητες
Το καθαρό κερί, όπως πάραγεται από την μέλισσα έχει λευκό χρώμα. Γίνεται όλο και πιό σκούρο, καθώς ενσωματώνει γύρη, σκόνη, πρόπολη και άλλα υπολείμματα από το μελίσσι. Το σημειο βρασμου του κεριού, χονδρικά, είναι περίπου στους 65οC και η πυκνότητα του στου 15οC ειναι περιπου 0,96gr/ml. Το κερί δεν θα πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 85οC, ενώ η έκθεση του σε υψηλες θερμοκρασιές πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό.
Το κερί είναι χημικώς ένα αδρανές υλικό και παρουσιάζει μεγάλη ελαστικότητα, ειδικά πάνω από τους 30ο C. Η ελαστικότητα αυτή εξαρτάται από την καθαρότητα του και απο την ποικιλια των δομικών υλικών που πήρε η μέλισσα για να το παράξει. Είναι αδιάλυτο στο νερό, και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ισχυρά οξέα. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο αφομοιωσιμό απο τον ανθρωπινο οργανισμο κατα την πεψη. Ειναι διαλυτό στην αιθυλική αλκοόλη και στα λιπαρά οξέα με ταυτόχρονη θέρμανση.



Το καθαρό κερί της Apis mellifera αποτελείται από τουλάχιστον 284 διαφορετικές ουσίες. Δεν έχουν πλήρως προσδιοριστεί ο΄λες οι ενώσεις, αλλά πάνω από 111 είναι πτητικές (Tulloch, 1980). Τουλάχιστον 48 ενώσεις από αυτές που βρέθηκαν συμβάλλουν στο άρωμα του κεριού . Ποσοτικά, οι κύριες ουσίες είναι τα λιπαρά οξέα όπως μονοεστέρες, διεστέρες, κορεσμένων και ακόρεστων υδρογονανθράκων, χωρίς οξέα και πολυεστέρες υδροξυδίου.

Υπάρχουν 21 κύριες ενώσεις. Μαζί αντιπροσωπεύουν το 56% του κεριού. Το άλλο 44% αποτελείται από διάφορες μικρές ενώσεις που πιθανώς αντιπροσωπεύουν την χαρακτηριστική πλαστικότητα του κεριού της μέλισσας και χαμηλό σημείο τήξης.

Το σημείο τήξης του κεριού δεν είναι σταθερό δεδομένου ότι η σύνθεση ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του. Διάφορα εργαστήρια δίνουν μια σειρά από 61-66οC ή συχνότερα, 62-65 οC. Η σχετική πυκνότητα μετριέται στους 15 οC και είναι 0,958 - 0,970 g/cm3 και ηλεκτρική αντίσταση του κυμαίνεται από 5x1012 να 20x1012 Ohm m. Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του είναι 2,5 x D10-3 JCM / s ° Ccm2. Η αξία στην σαπωνοποίηση του κεριού είναι 85 έως 100 μονάδες.


Χρήση κεριού

Το κερί χρησιμοποιήται σε φαρμακευτικά προϊόντα για την χρόνια μαστίτιδα, την τοπική δερματίτιδα το έκζεμα, την επούλωση εγκαυμάτων και πληγων, την δερματίτιδα, την θυλακίτιδα, την ακμή του δερματος, την τερηδόνα και την ουλήτιδα.

Το κερι μπορει να χρησιμοποιηθει σαν μεταφορέας γιά την σταδιακή αποδέσμευση αιθέρεων ελαιων και πρόπολης στον οργανισμο. Το κερί δεν αφομοιώνεται από τον άνθρωπινο οργανισμό. Παρολα αυτα, μπορεί να χρησιμοποιειθεί σε πρωτοκολλα καθαρισμού του παχέος εντερου, συνηθως μαζι με αιθερια ελαια, γυρη και προπολη.

Το καθαρό κερί της Apis mellifera αποτελείται από τουλάχιστον 284 διαφορετικές ουσίες. Δεν έχουν πλήρως προσδιοριστεί ο΄λες οι ενώσεις, αλλά πάνω από 111 είναι πτητικές (Tulloch, 1980). Τουλάχιστον 48 ενώσεις από αυτές που βρέθηκαν συμβάλλουν στο άρωμα του κεριού . Ποσοτικά, οι κύριες ουσίες είναι τα λιπαρά οξέα όπως μονοεστέρες, διεστέρες, κορεσμένων και ακόρεστων υδρογονανθράκων, χωρίς οξέα και πολυεστέρες υδροξυδίου.

Υπάρχουν 21 κύριες ενώσεις. Μαζί αντιπροσωπεύουν το 56% του κεριού. Το άλλο 44% αποτελείται από διάφορες μικρές ενώσεις που πιθανώς αντιπροσωπεύουν την χαρακτηριστική πλαστικότητα του κεριού της μέλισσας και χαμηλό σημείο τήξης.

Το σημείο τήξης του κεριού δεν είναι σταθερό δεδομένου ότι η σύνθεση ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του. Διάφορα εργαστήρια δίνουν μια σειρά από 61-66οC ή συχνότερα, 62-65 οC. Η σχετική πυκνότητα μετριέται στους 15 οC και είναι 0,958 - 0,970 g/cm3 και ηλεκτρική αντίσταση του κυμαίνεται από 5x1012 να 20x1012 Ohm m. Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του είναι 2,5 x D10-3 JCM / s ° Ccm2. Η αξία στην σαπωνοποίηση του κεριού είναι 85 έως 100 μονάδες.
Δεν οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου και δεν χάνει ποτέ τηναρχική του ποιότητα η την υγρασία του σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης




ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ



Description % of fraction Number of components

Major Minor

Hydrocarbons 14 10 (5) 66

Monoesters 35 10 (7) 10

Diesters 14 6(5) 24

Triesters 3 5 20

Hydroxy monoesters 4 6 (1) 20

Hydroxy polyesters 8 5 20

Acid esters 1 7 20

Acid polyesters 2 5 20


Free acids 12 8 (3) 10

Free alcohols 1 5 ?

Unidentified 6 7 ?


TOTAL 100 74 >210




ΧΡΗΣΕΙΣ
• Επούλωση διαφόρων πληγών (λόγω τραυματισμών ή ακινησίας στο κρεβάτι).
• Εγκαύματα
• Δερματίτιδες
• Καταπολέμηση αιμορροΐδων.
• Έλκη φλεβών
• Πόνους μέσης,
• Ισχιαλγίες
• Μυαλγίες
• Λουμπάγκο
• Εξαρθρώσεις
• Ρευματισμούς
• Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
• Τσιμπήματα εντόμων
• Συπτικό (Καταπολέμηση διάρροιας)
• Επούλωση γαστρικών και στομαχικών ελκών,
• Γαστρίτιδα
• Καταπολέμηση εσωτερικού καψίματος (Αντιφλογιστικό)
• Καταπολέμηση σκωλήκων του εντερικού σωλήνα (Αντιελμινθικό)
• Καταπολέμηση φλεγμάτων (Αποχρεμπτικό)
• Για την καλή λειτουργία της έμμηνου ρήσης (Εμμηναγωγό)
• Αϋπνία,
• Αντιμετώπιση της Αγχώδους διαταραχής
• Ήπιες και μεσαίες μορφές κατάθλιψης και ως ηρεμιστικό
• Τόνωση και αποκατάσταση του νευρικού συστήματος
• Χαρίζει καλή διάθεση και ευεξία με ταυτόχρονη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος .



ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΛΟΙΦΩΝ

Γενικές Αρχές

1. Αναλογία κεριού- έλαιου 1:4 ή 1:5
2. Ελαιόλαδο:Μόνο βιολογικό και ψυχρής έκθλιψης
3. Αιθέρια έλαια,μόνο βιολογικά και ψυχρά,1-5γρ


Κατασκευές

Αναγεννητική κρέμα

12% κερί
40% πρόπολη σε κρέμα
10% σιτέλαιο
10% Λεκιθίνη
2% λάδι ευκαλύπτου
3% Βασιλικό πολτό
23% Λανολίνη

Αλοιφή για την Αιμορροειδοπάθεια

60% λάδι extra η 120γρ
25% κερί ή 50γρ
15% βάμμα 20% ή 30γρ


Αλοιφή γιά γενική χρήση

40 ml βάμμα πρόπολης .
60 gr. κερί μέλισσας.
120 ml καλό λάδι ή βαλσαμόλαδο.
ή
120ml λάδι από μαστίχα Χίου
30 σταγόνες βάμμα 15%

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
Λιώνουμε σε μπεν μαρύ το κερί μαζί με το λάδι. Μόλις λιώσει το κερί, κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά με μιξεράκι του νες καφέ φραπέ.
Στην συνέχεια αφού το μείγμα έχει γίνει χλιαρό περίπου στους 30-35οC ,ποτέ καυτό ,προσθέτουμε το βάμμα πρόπολης σιγά-σιγά και ανακατεύουμε πολύ καλά . Το μείγμα πρέπει να είναι αραιό .Αν μας βγει ''σκληρό'' προσθέτουμε λίγο λάδι. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε βαζάκια και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΑΠΛΗ ΑΛΟΙΦΗ
150 γρ λάδι
1 κουταλιά της σούπας κερί.
10 σταγόνες δαφνέλαιο
Κεραλοιφή με Δαφνέλαιο κάνει για τα μαλλιά

Αλοιφή γιά μαλακό δέρμα

100γρ κερί μέλισσας
200ml λάδι ελιάς
50ml λάδι χαμομηλιού
100ml μαστίχα Χίου ή
μαστιχέλαιο
50ml βάμμα πρόπολης 15%


ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ - ΣΠΥΡΑΚΙΑ

5γρ. Κερί μέλισσας
25 γρ. Ελαιόλαδο
3γρ. μαστίχα κοπανισμένη
3γρ. βανίλια
5γρ. άσπρο λιβάνι κοπανισμένο

Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί, την μαστίχα, το λιβάνι και την βανίλια. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά και πρίν αρχίζει να πήζει το μίγμα το βάζετε σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κεραλοιφή είναι έτοιμη για χρήση.


ΕΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ

5 γρ. Κερί μέλισσας
25γρ. Λάδι ψυχρής σύνθλιψης.
1γρ αιθέριο έλαιο λεβάντας
1γρ αιθέριο έλαιο μέντας
1γρ αιθέριο έλαιο λεμονιού

Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κεραλοιφή είναι πολύ αποτελεσματική στα τσιμπήματα εντόμων και έτοιμη για χρήση.



ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ, ΣΥΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΔΟΡΕΣ

5γρ. Κερί μέλισσας
20γρ. Ελαιόλαδο ή λάδι ψυχρής έλασης.
5γρ. Λάδι καλέντουλας ή Αχιλλέας. Τόσο η καλέντουλα όσο και η αχιλλέα είναι ιδιαιτέρως γνωστές για τις αναπλαστικές τους ιδιότητες.
1γρ αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
1γρ αιθέριο έλαιο λεβάντας
1γρ αιθέριο έλαιο γερανιού

Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κεραλοιφή είναι πολύ αναπλαστική και έτοιμη για χρήση όσο για το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.


ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΜΥΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ

5γρ. Κερί μέλισσας
25γρ. Λάδι ψυχρής θλίψης θέλετε
1γρ αιθέριο έλαιο μαντζουράνας
1γρ αιθέριο έλαιο δάφνης
1γρ αιθέριο έλαιο πεύκου

Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί και προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κεραλοιφή είναι πολύ αποτελεσματική για τους μυικούς πόνους και για τις αρθρίτιδες αφού περιέχει και αιθέριο έλαιο δάφνης.


ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Όχι γιά Ομοιοπαθητική

5γρ. Κερί μέλισσας
25 γρ.Λάδι ψυχρής έλασης
2γρ αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου
1γρ αιθέριο έλαιο μέντας
1 αιθέριο έλαιο πεύκου

Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κεραλοιφή είναι πολύ αποτελεσματική για το κρυολόγημα και έτοιμη για χρήση.

ΠΡΟΣΟΧΗ Η αναλογία κεριού,λαδιού θα πρέπει να είναι περίπου 1 προς 4 ή 1 προς 5, ώστε να βγεί μια αλοιφή μαλακή, που να απλώνεται εύκολα. Αν η αλοιφή σας βγεί πιο ρευστή από ότι θέλετε προσθέστε λίγο κερί , ενώ αν βγεί πιο σκληρή, προσθέστε λάδι.Τα αιθέρια έλαια που μπορείτε να προσθέσετε στις κεραλοιφές μπορεί να είναι διάφορα άλλα αιθέρια όπως π.χ τα συστήματα του κ.Γιώργου.